Termeni si conditii de inchiriere auto

 

Inchirierea autoturismului se face pe baza unui contract semnat intre utilizator (locatar) si SC Nord Tour SRL - agentia Travis Tourism (locator). Recomandam citirea cu atentie a tuturor clauzelor contractuale. Agentia (locatorul) isi rezerva dreptul de a nu accepta inchirierea, daca va considera necesar, fara a fi obligata sa ofere explicatii. Utilizatorul (locatarul) este obligat sa indeplineasca toate conditiile inscrise in contract.

Rezervarea, garantarea rezervarii, anularea rezervarii
Confirmarea in scris a autoturismului solicitat garanteaza disponibilitatea acestuia pentru perioada solicitata. Din motive obiective (ex: defectiuni ale autoturismului), dupa confirmarea rezervarii, firma isi rezerva dreptul de a schimba autoturismul cu un alt autoturism avand cel putin aceleasi caracteristici (clasa, dotari) cu cel ales initial.

Dupa confirmarea unei rezervari, in termen de 72 ore este necesara plata unui avans de 50 EUR sau 100 EUR pentru garantarea acesteia. In momentul preluarii autoturismului, locatarul va plati diferenta pana la valoarea totala a inchirierii auto solicitate. In cazul neplatii avansului, ne rezervam dreptul de a anula rezervarea.

In cazul anularii rezervarii cu pana la 7 zile inainte de momentul inchirierii, avansul platit se va constitui ca depozit pentru o rezervare ulterioara (voucher credit), valabil pentru urmatoarele 6 luni. Pentru anularea rezervarii cu mai putin de 7 zile inainte de momentul inchirierii, suma platita in avans nu se ramburseaza.

Varsta, acte necesare
Varsta minima a utilizatorului (locatarului) trebuie sa fie de 21 ani.

Acesta trebuie sa prezinte urmatoarele acte:
- permis de conducere valabil pentru categoria autoturismului inchiriat, valabil in Romania si emis de cel putin 1 an;
- act de identitate (eventual cu adresa stabila din Romania).

Sofer suplimentar
Orice conducator auto suplimentar trebuie sa indeplineasca cel putin aceleasi conditii cu titularul contractului de inchiriere, fara a fi taxat suplimentar. Pentru inchirieri obisnuite sunt acceptati maximum 2 soferi.

Durata inchirierii
Minimul perioadei de inchiriere este de 24 ore. Intarzierea pana la 2 ore peste 24 de ore nu va fi taxata suplimentar. Intarzierea intre 2 si 6 ore va fi taxata cu 50% din tariful unei zile de inchiriere, iar intarzierea cu mai mult de 6 ore va fi taxata cu 100% din tariful unei zile de inchiriere.

Preluare / predare auto
Utilizatorul (locatarul) va prelua autoturismul spalat si cu rezervorul plin si il va preda tot spalat si cu rezervorul plin; altfel va achita 10 EUR pentru spalat si 1 EUR + TVA per litru de combustibil lipsa. Preluarea / predarea auto se face fara suprataxa pe raza orasului Iasi, iar pentru alte locatii (alte orase, aeroporturi) se vor aplica taxe de dislocare conform ofertei. Preluarea / predarea auto in afara orelor de program ale agentiei se va taxa cu 10 EUR. Programul de lucru normal pentru care nu se taxeaza suplimentar este: Luni - Vineri: 09:00 – 19:00, Sambata: 09:00 – 14:00.

Tarife, garantie materiala, mijloace de plata
Tarifele oferite sunt in EUR/zi si includ chiria autoturismului (cu limita de kilometraj), uleiul, intretinerea, asigurare STANDARD Cover si TVA. Combustibilul nu este inclus in tarif. Tarife speciale sunt disponibile la cerere (ex: pentru inchirierea pe o perioada indelungata, pentru inchirierea in afara Romaniei).

Pe langa contravaloarea chiriei se va achita si o garantie materiala cuprinsa intre 100 EUR si 1000 EUR, suma ce va fi returnata utilizatorului  (locatarului) la predarea in bune conditii a autoturismului inchiriat.
Plata serviciilor de inchirire auto se face anticipat, in EUR sau LEI, cu numerar, virament bancar sau cu una din cartile de credit acceptate (VISA, Mastercard) direct in agentie sau online.

Limita de kilometraj

Tarifele oferite includ o limita de kilometraj, astfel:

- max. 600 Km/zi pentru inchirieri de 1-3 zile;
- max. 500 Km/zi pentru inchirieri de 4-7 zile;
- max. 400 Km/zi pentru inchirieri de 8+ zile.

Depasirea acestei limite de kilometraj se va taxa cu 0,2 EUR/Km.

 

Asigurari disponibile

STANDARD Cover EXTRA Cover SUPER Cover

 - inclusa in tarifele de inchiriere
 - include asigurare RCA si asigurare CASCO (dauna si furt) cu fransiza
 - se depune intreaga garantie 

 - contra cost
 - include asigurare STANDARD Cover + jante/capace roti, anvelope si parbrizul masinii
 - se depune intreaga garantie 

 - contra cost
 - include asigurare EXTRA Cover 
 - responsabilitate redusa in caz de dauna sau furt
 - garantia se reduce cu 50%

 Riscuri neacoperite:
 - jante/capace roti, anvelope
 - parbriz masina
 - interior masina

 Riscuri neacoperite:
 - interior masina
 Riscuri neacoperite:
 - interior masina

 In caz de dauna sau furt se retine 100% din garantia depusa la preluarea masinii.

 In caz de dauna (cu exceptia jantelor/capacelor de roti, anvelopelor si parbrizului masinii) sau furt se retine 100% din garantia depusa la preluarea masinii.  In caz de dauna (cu exceptia interiorului masinii) sau furt se returneaza intreaga garantie depusa la preluarea masinii.

 

Servicii suplimentare
La cerere, contracost, se pot oferi servicii suplimentare precum sofer (tarif: 35 EUR/max. 8 ore; suplimentar: 5 EUR/ora; nu include cazarea soferului), inchiriere de GPS, scaun de copil, lanturi de zapada  etc. Totodata sunt disponibile serviciile de transfer auto si tururi locale cu sofer-ghid.

Arie geografica
Inchirierea auto se face exclusiv pentru teritoriul Romaniei. Pentru inchirierea auto in afara Romaniei se aplica o grila tarifara diferita si este necesara o autorizare scrisa din partea locatorului. Din motive de siguranta, autoturismul poate fi monitorizat prin GPS.

Amenzi si taxe
Toate amenzile, taxele de drum, parcari etc. precum si contravaloarea intretinerii si a eventualelor reparatii pe perioada inchirierii vor fi suportate de catre utilizator (locatar). Pierderea documentelor autoturismului se va taxa cu 100 EUR, iar pierderea cheilor acestuia se va taxa suplimentar cu 200 - 1000 EUR, in functie de valoarea ofertata de catre reprezentanta auto. Deteriorarea anumitor parti ale autoturismului inchiriat (jante, scaune etc) se va taxa conform contractului semnat.

 

 

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII INCHIRIERE AUTOTURISME 

 

SC NORD TOUR SRL cu sediul in Iasi, Bd. Independentei nr. 15-17, TR. 2, Bl. B1-5, parter, judet  Iasi, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J-22-294/2002, CIF: RO 14530473, cod IBAN RO73RZBR0000060004259901 deschis la Raiffeisen Bank Iasi, prin agentia Travis Tourism, telefon: 0232-237171,  fax:  0232-237790, e-mail: office@travis.ro, administrator Dascalescu Dragos, in calitate de LOCATOR 
 
si
Dl./D-na …………………………………………………………………………………………………………………… in calitate de LOCATAR convin de comun acord incheierea prezentului contract dupa cum urmeaza: 
 
 
 
I. CONDITII GENERALE
 
1. Prezentul contract ia nastere si isi incheie efectele la termenele stipulate in anexa 1. Locatarul are obligatia sa citeasca si isi da acordul expres pentru termenii si conditiile contractului prin semnarea acestuia. In cazul in care nu se repecta perioada de inchiriere din anexa 1, locatarul va fi obligat sa plateasca locatorului conform ofertei de rent a car standard. Aceasta suma se va recalcula si se va factura catre locatar, urmand a fi achitata de catre locatar in termen de cel mult 7 zile de la primirea facturii.
 
2. Perioada minima de inchiriere este de 24 de ore. Intarzierea pana la 2 ore peste 24 de ore nu va fi taxata suplimentar. Intarzierea intre 2 si 6 ore va fi taxata cu 50% din tariful unei zile de inchiriere, iar intarzierea cu mai mult de 6 ore va fi taxata cu 100% din tariful unei zile de inchiriere. In cazul depasirii termenului de returnare a  autoturismului inchiriat cu mai mult de 24 de ore, fara informarea in scris a locatorului si plata pentru perioada suplimentara de inchiriere, autoturismul va fi declarat furat si vor fi informate organele competente de politie si procuratura! Prelungirea contractului se poate face cu min. 24 de ore inaintea expirarii acestuia, prin informarea in scris a locatorului si plata pentru perioada suplimentara de inchiriere auto, in functie de disponibilitatiea autoturismului pentru perioada pentru care se solicita prelungirea iar pretul chiriei este calculat in conformitate cu oferta standard. In cazul in care prelungirea nu se face cu acordul locatorului, locatarul isi asuma si riscul unor eventuale cheltuieli suplimentare suportate de locator, prilejuite de inlocuirea autovehiculului, in cazul in care acesta a fost in prealabil programat pentru o alta inchiriere (datorate diferentei de tarifare pentru un autovehicul de clasa superioara sau inclocuirii autovehiculului contractat cu un alt autovehicul de la o firma partenera). 
 
3. Conducatorul auto care utilizeaza autoturismul locatorului trebuie sa detina permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte autoturismul, sa aiba minim 21 (douazecisiunu) de ani impliniti si minim 1 (un) an vechime in conducere.
 
4. Daca autoturismul va fi condus si de alta persoana, decat locatarul, aceasta trebuie sa fie inscrisa in contract de catre locatar la data semnarii contractului, cu mentinarea tuturor datelor sale de identificare (nume, domiciliu, CNP, C.I. etc) si sa indeplineasca obligatoriu  cerintele prezentate la cap.I, art.3., raspunzand in solidar cu locatarul de buna folosinta autoturismului si de eventualele prejudicii cauzate acestuia.
 
5. Locatorul preda autoturismul locatarului pe baza de proces verbal (Anexa), ce face parte integranta din prezentul contract, in bune conditii de functionare, fara defectiuni, spalat si curatat interior si exterior, la locul stabilit de comun acord cu locatarul si cu rezervorul plin cu carburant. Combustibilul nu este inclus in pretul inchirierii. Din motive de siguranta, autoturismul poate fi monitorizat prin GPS.
 
6. Uzura normala cuprinzand uzura pneurilor, a uleiului, lichidului pentru spalat parbrizul, uzura normala a articulatiilor suspensiei, uzura normala a motorului si cutiei de viteze, considerate ca fiind din corecta exploatare, sunt in sarcina locatorului.
 
7. Autoturismul inchiriat este returnat de catre locatar locatorului pe baza de proces verbal, cu rezervorul plin cu carburant. In cazul returnarii autoturismului murdar la exterior, locatorul isi rezerva dreptul de a restitui contravaloarea garantiei achitate de locatar numai dupa ce autoturismul a fost spalat pentru a se evita preluarea acestuia cu defecte care nu pot fi observate decit daca autoturismul este spalat.
 

 
 
II. PRETUL CONTRACTULUI
 
8a). Locatarul  va plati catre locator chiria specificata in anexa 1 (conform timpului de inchiriere notat si autoturismului ales), si, dupa caz, taxa de preluare sau predare la aeroport sau infara orelor de program (10 EUR la cursul BNR din ziua platii, pentru preluarea sau predarea autoturismului in afara orelor de program. Programul de lucru normal pentru care nu se taxeaza suplimentar este: Luni - Vineri: 09:00 – 19:00, Sambata: 09:00 – 14:00).
 
8b). Tariful include o limita de kilometraj, astfel: 600 Km/zi pentru inchirieri pe o perioada de 1-3 zile, 500 Km/zi pentru inchirieri pe o perioada de 4-7 zile si 400 Km/zi pentru inchirieri pe o perioada mai mare de 7 zile. Depasirea acestei limite de kilometraj se va taxa cu 0,2 EUR/Km.
 
9. Predarea autoturismului de catre locatar se face numai cu rezervorul plin, combustibilul nefiind inclus in pretul inchirierii. Orice diferenta constatata la indicatorul de la bord se va plati de catre Locatar  dupa cum urmeaza: 50 EUR pentru ¾ lipsa din rezervor, 35 EUR pt. ½ lipsa din rezervor, 20 EUR pt. ¼ lipsa din rezervor, la cursul BNR din ziua platii.
 
10. La incheierea contractului Locatarul (Chiriasul) va depune o garantie materiala cuprinsa intre 100 EUR si 1000 EUR (in functie de modelul auto), la cursul BNR din ziua platii. Aceasta constituie raspunderea garantata a locatarului si se va restitui la predarea masinii catre locator in buna stare buna de functionare, cu toate documentele masinii, cu toate accesoriile si echipamentele neavariate si la locul lor, la locul, data si ora inscrise in contract.
 
11. Daca la receptionarea autoturismului sunt constatate defectiuni ce nu se despagubesc de catre societatea de asigurare (defectiuni mecanice, mici zgarieturi, daune asupra, dedesubtului si interiorului masinii, pierderea accesoriilor etc) garantia se va retine  automat de catre locator pana la concurenta pagubelor suferite, dupa care se vor elibera documente de plata.
 
12. La rezervarea anticipata a unei masini, pentru garantarea rezervarii se achita in avans o suma minima (50 sau 100 EUR), solicitata de catre locator. In cazul anularii rezervarii cu pana la 7 zile inainte de momentul inchirierii, avansul platit se va constitui ca depozit pentru o rezervare ulterioara (voucher credit), valabil pentru urmatoarele 6 luni. Pentru anularea rezervarii cu mai putin de 7 zile inainte de momentul inchirierii, suma platita in avans nu se ramburseaza. 

 
 
III. REGULI DE EXPLOATARE
 
13. Locatarul se obliga ca autoturismul sa nu fie condus sau folosit in urmatoarele situatii:
 
a). Incalcand regulile referitoare la circulatia vehiculelelor in Romania (ex: incalcand semnificatia indicatorului “STOP”, a luminii semafoarelor, a limitei de viteza admisa, intrarea pe contrasens sau pe strazi ce au indicatorul “Sens Interzis” etc).
 
b). Pentru subinchiriere, transport de persoane sau marfa in scopul obtinerii de foloase materiale;
 
c). Incalcand specificatiile din documentele masinii cu privire la greutatea maxima admisa si la numarul maxim de persoane ce pot calatori in masina, sau fara respectarea instructiunilor producatorului etc;
 
d). In vederea impingerii sau tractarii altui vehicul sau a unei remorci;
 
e). In timp ce conducatorul auto este sub influenta alcoolului, drogurilor sau altor substante cu efect psihotrop, de natura sa afecteze capacitatea de concentrare, psihicul sau capacitatile fizice ale soferului;
 
f). Folosind masina pentru orice tip de curse sau competitii, oficiale sau neoficiale, incluzind mitingurile si grevele;
 
g). Lasand masina cu usile descuiate, cu cheile in contact, cu usi, geamuri sau capote deschise, in locuri neamenajate pentru parcare;
 
h). Folosind autoturismul in afara carosabilului, pe drumuri neamenajate, inundate sau teren accidentat;
 
i). Efectuand reparatiile la o alta unitate decat cea indicata de locator;
 
Daca in timpul folosirii masinii apar probleme, inclusiv aprinderea martorilor luminosi de la bord sau zgomote anormale, locatarul are obligatia sa opreasca masina imediat si il va anunta de indata pe locator, in caz contrar fiind responsabil pentru daunele produse autovehicolului, indiferent de valoarea acestora. In aceasta situatie, daca problema tehnica survenita impune necesitatea neutilizarii in continuare a autovehiculului inchiriat, locatorul  va pune la dispozitia locatarului, in limita disponibilului existent, in cel mai scurt timp posibil, un alt autovehicul similar sau de clasa superioara celui contractat.
 
14. Orice defectiune produsa in timpul folosirii masinii, alta decat cele datorate procesului normal de uzura, (avariile produse la motor, transmisie sau diferential cauzate de lubrefierea necorespunzatoare sau de supraincalzire, avarii ale anvelopelor sau camerelor de aer, cauzate de rularea cu presiune scazuta in roti sau cu presiune prea mare, pene de cauciuc, impact cu obiecte taioase, avarii la sistemul electric) din vina locatarului, va fi suportata material integral  de catre acesta.
 
15. Prestatorul isi rezerva dreptul de a constata defectiuni ascunse in maxim 24 ore de la receptia masinii, produse din vina locatarului si sa il instiinteze pe acesta cu privire la valoarea daunelor in vederea platii lor.  
 

 
 
IV. RASPUNDEREA LOCATARULUI
 
16. Locatarul raspunde si este de acord sa despagubeasca cheltuielile sau pierderile de valoare cauzate de:
 
a) Exploatarea sau intretinerea incorecta a masinii;
 
b) Avarii produse tapiteriei si huselor (deteriorari, rupturi, zgarieturi, patari, etc, inclusiv varsarea de bauturi racoritoare sau alcoolice), a bordului, a rotii de rezerva, a uneltelor si accesoriilor livrate odata cu vehicolul;
 
c) Avarii care sunt produse cu intentie sau produse ca urmare a incalcarii dispozitiilor legale, chiar daca masina nu a fost condusa pe un drum public;
 
d) Avarii aparute in timpul savarsirii unei infractiuni sau contraventii de catre locatar;
 
e) Avarii produse de sofer cand acesta incearca sa scape de arestare sau o alta pedeapsa, neoprind la semnalul politistilor sau altor organe abilitate;
 
17. Locatarul este direct raspunzator privind amenzile si contraventiile din trafic sau alte incalcari ale legii vizand folosirea autoturismului;
 
18. Locatarul  raspunde pentru furtul sau tentativa de furt a autoturismului daca nu  o comunica imediat  celei mai apropiate unitati de politie.
 
19. Locatarul este de acord cu urmatoarele:
 
a). In cazul distrugerii radio-casetofonului se va retine minimum 150 EUR din garantie la cursul BNR din ziua efectuarii operatiei de retinere;
 
b). In cazul distrugerii componentelor prin lipire sau prin fixare cu banda scotch sau alte adezive pentru lipirea de flori sau ornamente pe caroserie, se va achita c/v taxei de 50 EUR, la cursul BNR din ziua platii, reprezentind cheltuieli de curatare si servicii tratare cu polish;
 
c). In cazul pierderii unei placute cu numarul de inmatriculare se va retine suma de 50 EUR din garantie, la cursul BNR din ziua platii
 
d). In cazul in care se vor constata cazuri de murdarire cu guma de mestecat, se va retine din garantie suma de 10 EUR, cursul BNR din ziua platii, pentru fiecare bucata guma de mestecat lipita pe tapiterie sau presuri;
 
e). In cazul deteriorarii cauciucurilor prin taiere, intepare, alte distrugeri, se va opri din garantie suma de 75 EUR/bucata, la cursul BNR din ziua platii
 
f). In cazul deteriorarii jantelor (zgariere, indoire, spargere etc.) se va retine din garantie 300 EUR/bucata janta aliaj aluminiu, respectiv 100 EUR/bucata alte tipuri de jenti, la cursul BNR din ziua platii
 
g). In cazul pierderii documentelor masinii se va plati o penalizare de 100 EUR, la cursul BNR din ziua platii
 
h). In cazul pierderii cheilor masinii se va plati o penalizare de 200 - 1000 EUR pentru cheile cu telecomanda, 150 EUR pentru cheile simple, 50 EUR pentru pierderea telecomenzii pentru alarma, la cursul BNR din ziua platii
 
i). In cazul returnarii autoturismului cu tapiteria murdara, se va plati o penalizare de 50 EUR, la cursul BNR din ziua platii
 
j). In cazul anularii rezervarii de catre utilizator (locatar) cu pana la 7 zile inainte de momentul inchirierii, avansul platit se va constitui ca depozit pentru o rezervare ulterioara (voucher credit), valabil pentru urmatoarele 6 luni. Pentru anularea rezervarii cu mai putin de 7 zile inainte de momentul inchirierii, suma platita in avans nu se ramburseaza.
 
k). In cazul depasirii limitei de kilometraj stabilite sa plateasca locatorului un tarif de 0,2 EUR/Km peste aceasta limita.
 
l). Fumatul este interzis in interiorul autoturismelor inchiriate. In cazul in care locatarul sau unul din pasageri fumeaza in interiorul autoturismului, se va plati o penalizare de 100 EUR pentru igienizare, la cursul BNR din ziua platii
 
20. In situatia in care se constata una din situatiile enumerate la Art. 17, 18 si 19, garantia sau diferenta ce rezulta din plata despagubirilor se va achita dupa remedierea defectiunilor sau inlocuirea echipamentelor. In cazul unui accident sau dauna produse din vina sau neglijenta locatarului, acestuia i se va retine, cu titlu de dauna, intreaga suma depusa ca garantie. 
 

 
 
V. ASIGURAREA
 
21. Locatorul preda autovehicolul cu asigurare obligatorie RCA si cu asigurare facultativa CASCO impotriva accidentului si furtului (cu fransiza). Locatarul si insotitorii sai nu sunt personal asigurati prin platirea pretului inchirierii. La cererea locatarului poti fi incheiate asigurari suplimentare, contracost.
 
22. Locatorul autovehicolului a achitat taxa pentru drumuri (vigneta) si asigurarea de raspundere civila auto.
 
 
 
 
VI. RASPUNDERI
 
23. Locatorul nu raspunde de pierderile provocate direct sau indirect locatarului prin defectarea masinii si nici in cazul pierderii unor obiecte ale locatarului aflate in interiorul masinii.
 

 
 
VII. MASURI CE URMEAZA A FI INTREPRINSE DE LOCATAR IN CAZ DE ACCIDENT, FURT SAU AVARII
 
24. Locatarul este de acord sa apere interesele locatorului si ale societatii de asigurare in caz de accident, furt sau dauna:
 
a) prin obtinerea numelor si adreselor celor implicati in accident, martorilor sau tertilor;
 
b) asigurandu-se ca vehicolul nu va fi lasat nesupravegheat;
 
c) informand telefonic imediat pe locator si organele de politie de producerea oricarui  eveniment ( accident, furt etc.)
 
25.Urmatoarele documente trebuie solicitate de locatar de la cea mai apropiata sectie de politie, imediat dupa producerea accidentului sau furtului:
 
a) Proces verbal sau anexa acestuia (Anexa 2) semnata de politistul care a instrumentat cazul, cu stampila unitatii de politie respectiva;
 
b) O dovada din care sa reiasa ca soferul nu conducea sub influenta alcoolului sau altor substante interzise;
 
c) Autorizatia de reparatie a vehicolului semnata de politistul care a instrumentat cazul, cu stampila unitatii de politie respectiva.
 
d) Copie dupa cuponul de asigurare RCA (raspundere civila auto) al vehicolului condus de soferul vinovat de producerea accidentului (daca este cazul).
 
26. Daca locatarul  nu va obtine documentele solicitate mai sus sau daca acesta este responsabil de incalcarea legilor romane, inclusiv a celor cu privire la regimul circulatiei pe drumurile publice, sau daca acesta sau persoane in legatura cu acesta actioneaza in contradictie cu termenii prezentului contract, va fi considerat responsabil de intreaga paguba.
 

 
 
IX. LEGEA APLICABILA
 
27. Prezentul contract se supune legilor romane in vigoare. Orice neintelegere cu privire la executarea prezentului contract cade in competenta instantelor judecatoresti din municipiul Iasi, Romania.
 
28. Prezentul contract a fost incheiat  azi ......................................... in 2 (doua) exemplare originale, cate una pentru fiecare parte.
 
29. Prin semnarea prezentului contract, locatarul confirma ca a preluat autoturismul cu datele mentionate in perfecta stare de functionare si cu mentiuni facute pentru eventualele probleme semnalate la momentul predarii/preluarii.
 
30. Prin semnarea prezentului contract, locatarul  declara ca a citit, este de acord cu termenii si conditiile Contractului de inchiriere si consimte ca prestatorul sa ii retina garantia pentru prejudiciile aduse acestuia sau autoturismului, conform contractului.
 
 
LOCATOR,   LOCATAR,

Nume/Prenume:………………………………

Semnatura: ……………………….………..... 

Nume/Prenume: ………………………………….

Semnatura: ……………………………….………